Buzet

Uzdignut na brežuljku nad dolinom rijeke Mirne, Buzet je srednjovjekovni grad koji dominira krajolikom središnje Istre. Nadaleko poznat kao grad tartufa, čudnovatog gomoljastog blaga istarske zemlje, kojemu se posvećuju jeseni u Istri i Buzetu.

 • Srednjovjekovni grad
 • Dolina rijeke Mirne
 • Grad tartufa
 • Pinquentum
 • Vela i Mala Vrata
 • Subotina
 • Gourmet destinacija
 • Idealan za aktivan odmor

Prapovijesni ostaci pronađeni u Golupskoj jami, Podrebarskoj špilji i dugim špiljama govore nam kako je Buzet bio naseljen od davnina. Njime su vladali mnogi – Iliri, koji su na vrhovima brežuljaka počeli graditi naselja ograđena kamenim bedemima; Rimljani, koji su ga nazvali Pinquentum. Zatim je počela vladavina Bizantskog Carstva, akvilejskog partrijarha, Mlečana i  Austrije.

Lagano nagnut prema jugu, stari grad Buzet ima dvoja gradska vrata, Vela i Mala, četiri trga spojena trima glavnim ulicama – trg na kojem je smještena župna crkva isklesan je u živom kamenu. Srce grada je bila stara šterna s baroknim ukrasnima, smještena na središnjem gradskom trgu. Osim za opskrbu vodom, šterna je bila centralno mjesto okupljanja i druženja.

Priča o Buzetu i njegovoj povijesti začinjena je pričama i legendama o moćnim vladarima i njihovim ratovima, ponosnim kaštelima, kamenim natpisima, kulama i zidinama. Nikad ne zatvarajući svoj kameni ulaz u stari grad, Buzet stoljećima priča svoju priču najrazličitijim putnicima. Zbog povijesti, ali i božanstvene gastronomije, Buzet je omiljena destinacija zaljubljenicima u fini zalogaj i vrhunsku kapljicu. Nadaleko je poznat kao grad tartufa, čija su lovišta smještena upravo u šumama doline rijeke Mirne. U rujnu, kada počinje sezona lova na bijeli tartuf, Buzetom se širi primamljiv i intenzivan miris tartufa – priprema se velika fritaja s više od 2000 jaja i 10 kilograma tartufa. Ova velika gozba naziva se Subotina, dan kada oživi starogradska jezgra Buzeta i pretvori se u pozornicu na kojoj se odvija jedinstvena predstava – vraćanje u 19. stoljeće i upoznavanje sa životom staroga Buzeta.

Gradić na baršunastom brežuljku, opasan moćnim kamenim zidinama i začinjen autohtonom istarskom gastronomijom otkrit će vas sve tajne uživanja ovog kraja.

KUPI

BUZETSKA NAUŠNICA
Okrugla i ukrašena s tri male karike, brončana naušnica koja datira iz 7. i 8. stoljeća poznata je i kao buzetska naušnica. Ova mala brončana naušnica u 21. stoljeću dobila je srebrnu repliku i tako postala izvorni buzetski suvenir!

POSJETI

DESTILERIJA AURA
Kako se rakija destilira, etiketira i flašira možete vidjeti u nekadašnjem starom vinskom podrumu Buzeta koji je postao atraktivna destilerija istarskih rakija Aura. Uz tradicionalnu bisku, medicu i teranino Aura proizvodi i rakije od raznog samoniklog bilja s Ćićarije, te domaće marmelade spravljene na starinski tradicionalan način.

DOŽIVI

ŽBEVNICA
Istaknuto brdo na zapadnom dijelu Ćićarije ima posebnu čar u svijetu planinarenja. Idealna za sve planinare, amatere, rekreativce, ali i obitelji željne adrenalinske šetnja, Žbevnica predstavlja pravi prirodni botanički vrt.

 • Posebna ponuda

  Relax, Wine & Dine

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Wine Tour

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Taste and explore Buzet in the spring

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Uskrs

  Dođite u Hotel Vela Vrata i proslavite najveći kršćanski blagdan - USKRS !
  Prepustite se gurmanskim i wellness užicima i proslavite najveći kršćanski blagdan Uskrs u vedrom i dobrom raspoloženju.

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Bike & Nature

  Ako ste ljubitelj aktivnog odmora i boravka u prirodi, onda je biciklistički vikend u istri pravi izbor!

  Nakon cjelodnevnog bickliranja brojnim stazama Istre, opustite se u sauni, jacuzziju i unutarnjem grijanom bazenu Boutique Hotela Vela Vrata!

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Romantic Getaway

  Za savršen odmor u dvoje potrebno je malo – intimna atmosfera, malo privatnosti i ona posebna osoba. Začinite zajedničke trenutke SPA ugođajem i opuštajućom masažom.

  Priuštite si slatki bijeg u dvoje u Boutique Hotel Vela Vrata!

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Wellness Pampering

  Ima li ičeg ljepšeg od opuštanja u SPA zoni, masaža ili uživanja u toplom jacuzziju u hladnijim mjesecima?

  Dopustite nam da vas razmazimo opuštajućim masažama i ritualima u intimnoj i diskretnoj Spa & Relax zoni Boutique Hotela Vela Vrata!

  Saznajte više

Doživite više u Boutique Hotelu Vela Vrata!