Ćićarija & Učka

Dva planinska masiva, Ćićarija i Učka zaštitnički čuvaju Istru s kopnene strane. Iako reljefno različite, stvorile su jedinstven planinski lanac. Prostori očuvane prirode, isprepleteni su planinarskim, pješačkim i poučnim stazama do vrha. A pogled koji se s vrha Učke i Ćićarije pruža je neprocjenjiv!

 • Žbevnica
 • Korita
 • Brgudac
 • Vrh Vojak
 • Planinarenje
 • Biciklizam
 • Zaštićeno područje
 • Flora i fauna
 • Jedinstveni pogledi
 • Park prirode

Izuzetne prirodne očuvanosti, Ćićarija se od ostatka Istre izdvaja većom nadmorskom visinom i hladnijom klimom. Za razliku od Učke, koja je uska, visoka i mala površinom, Ćićarija ja brdovita prostrana visoravan u kopnenom dijelu Istre.  Njenih 30 km dužine i 15 km širine prekriveno je pašnjacima, livadama i šumama. Pogledate li Ćićariju iz Buzeta, vidjet ćete samo njezine stijene koje čine prvu stepenicu. Posebna po tome, što se za razliku od ostalih planina diže poput okomitih stepenica koje se izmjenjuju sa širokim visoravnima (platoima) s kojih se pružaju nestvarni vidici na Istru.

Po cijelom području Ćićarije isprepliću se planinarski putovi prohodni tijekom cijele godine, koji su savršeni za upoznavanje planine. Iskoristite ih i uspnite se na vrhove Ćićarije. Uživanje u pogledu je zagarantirano!

Otisci stoljetnog života čovjeka s planinom duboko su utisnuti u najvišu planinu u Istri – Učku. Suhozidi, pastirski stanovi i poljska skloništa nijemi su svjedoci života ljudi na Učkoj. Najviši vrh planine, ali i istarskog poluotoka je vrh Vojak (1401 m), gdje se nalazi i kamena kula-vidikovac. Zateknete li se na vrhu Učke kada je lijepo vrijeme i kada puše bura – pred vama će se pružati impozantan pogled na Istru s jedne strane, te kvarnerske otoke s druge.

Zahvaljujući bogatoj raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta i raznih endema, Učka je od 1999. proglašena zaštićenim područjem. Posebnost ovog zaštićenog područja ističe se na svakom koraku, a načini za njihovo upoznavanje su brojni – planinarenjem, pješačenjem, bicikliranjem ili slobodnim penjanje. Koji god način odabrali, Učka je mjesto gdje je svaki posjet doživljaj.

DOŽIVI

ŽBEVNICA
Istaknuto brdo na zapadnom dijelu Ćićarije ima posebnu čar u svijetu planinarenja. Idealna za sve planinare, amatere, rekreativce, ali i obitelji željne adrenalinske šetnja, Žbevnica predstavlja pravi prirodni botanički vrt.

ISKUSI

BRGUDAC - KORITA
Pod liticom Brajkove stijene (1092 m), na zelenoj livadi smještena su Korita – deset drvenih korita u čijoj je neposrednoj blizini poveća lokva bogata biljnim i životinjskim svijetom. Do Korita će vas dovesti uređena planinarska staza, a onda se obavezno morate zaputiti i na Brajkov vrh i prepustiti se uživanju u jedinstvenom pogledu na planinu Učku.

NA VRH

VRH VOJAK
Na 1401m uzdiže se najviši vrh Istre i Učke, vrh Vojak. Goli travnati vrh strmih strana, na kojem se uzdiže kameni vidikovac nadgleda cijelu Istru, ali i kvarnerske otoke. Do njega možete stići označenim planinarskim stazama, biciklističkim rutama, ali i automobilom.

 • Posebna ponuda

  Relax, Wine & Dine

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Wine Tour

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Taste and explore Buzet in the spring

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Uskrs

  Dođite u Hotel Vela Vrata i proslavite najveći kršćanski blagdan - USKRS !
  Prepustite se gurmanskim i wellness užicima i proslavite najveći kršćanski blagdan Uskrs u vedrom i dobrom raspoloženju.

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Bike & Nature

  Ako ste ljubitelj aktivnog odmora i boravka u prirodi, onda je biciklistički vikend u istri pravi izbor!

  Nakon cjelodnevnog bickliranja brojnim stazama Istre, opustite se u sauni, jacuzziju i unutarnjem grijanom bazenu Boutique Hotela Vela Vrata!

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Romantic Getaway

  Za savršen odmor u dvoje potrebno je malo – intimna atmosfera, malo privatnosti i ona posebna osoba. Začinite zajedničke trenutke SPA ugođajem i opuštajućom masažom.

  Priuštite si slatki bijeg u dvoje u Boutique Hotel Vela Vrata!

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Wellness Pampering

  Ima li ičeg ljepšeg od opuštanja u SPA zoni, masaža ili uživanja u toplom jacuzziju u hladnijim mjesecima?

  Dopustite nam da vas razmazimo opuštajućim masažama i ritualima u intimnoj i diskretnoj Spa & Relax zoni Boutique Hotela Vela Vrata!

  Saznajte više

Doživite više u Boutique Hotelu Vela Vrata!