Motovun & Livade

Još jedan u nizu srednjovjekovnih istarskih gradića koji dominiraju dolinom rijeke Mirne, Motovun je pun legendi, vjerovanja i mitskih priča. Sagrađen u obliku akropole na vrhu strmog broda, Motovun nosi ime keltskog podrijetla – Montona – grad u gori. Hrabri do vrha mogu i najdužim istarskom stubištem – 1052 stube čekaju na vas.

 • Srednjovjekovni gradić
 • Motovunski zvonik
 • Lođa
 • Gradske zidine
 • Motovunska šuma
 • Teran
 • Tartufi
 • Parenzana
 • Gradska kula

Mnogo je toga što motovunski kraj čini posebnim. Burna povijest, kulturološke naslage raznih vladara, biološke raznolikosti, bujna vegetacija i bogat biljni svijet samo su dio toga. Gradske zidine, mistične i inspirirane prošlošću pružaju jedinstvene vidike na dolinu rijeke Mirne, pa sve do mora kod Novigrada.

Nezaobilazno je biti u Motovunu, a ne obići i upoznati brojne kulturne znamenitosti. Motovunski zvonik, visok 27 metra, dominira cijelom vizurom Motovuna i pozivat će vas da ga posjetite još u podnožju motovunskog brda. Prošetajte gradskim zidinama i prepustite se vidicima koji se s njim pružaju. Čvrsta vrata i visoka kula, podignuti još u 16. stoljeću, ispod kojih se nalaze glavna gradska vrata dovest će vas do najstarijeg dijela grada. U njihovoj blizini je i lođa, pod čijim se krovom zasjedalo, donosile se važne odluke i presude, ali i izmjenjivali zaljubljeni pogledi.

Osim bogate povijesne i kulturne baštine, Motovun je nadaleko poznat i po Motovun Film Festivalu. Višednevni filmski festival pod zvijezdama održava se krajem srpnja, a projekcije se neprekidno prikazuju od 10 ujutro do 4 sata iza ponoći. Večernje projekcije pod nebom toplih ljetnih noći – treba li išta više dodati?

Ponosno pričajući priču o plodnosti svoje zemlje, Motovun se ponosi autohtonim delicijama – tartufima, teranom, maslinovim uljem, kaldirskim voćem i medom. Nasuprot Motovuna nalaze se i slikoviti gradić Oprtalj i mjesto Livade, koji uz Buzet ponosno nosi titulu centra tartufa. Tartufu u čast svake se godine najesen organiziraju Dani tartufa, kada možete degustirati u istarska jelima s tartufom. Osim degustacije, okušati se možete i u lovu na tartufe s iskusnim istarskim tartufarima. Ne zaboravite čizme!

Budete li ovaj gradić posjetili samo jednom, sigurno je da ćete mu se opet vratiti, jer Motovun je grad za čisti hedonizam!

DOŽIVI

PARENZANA
Danas najpoznatija biciklistička, ali i pješačka staza, Parenzana je bila glavna željeznička poveznica između Poreča na obali Istre, preko njene unutrašnjosti do Trsta. Tuneli i nadvožnjaci stare željeznice prolaze kroz netaknuta mjesta i zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima. Jer vožnja biciklom je idealan način za otkivanje sakrivenu nenadmašnu ljepotu prirode!

POSJETI

LOĐA
Nekada mjesto donošenja važnih odluka i presuda, zajedanja gradskih vijećnika, danas je Motovunska lođa mjesto najljepših pogleda i najromantičnijih zalazaka sunca. Vrijedna posjeta!

BUDI DIO

MOTOVUN FILM FESTIVAL
Raznolik i inovativan, Motovun Film Festival krajem srpnja glavni trg pretvara u mjesto za sve zaljubljenike u čaroliju filma. Projekcije koje traju cijeli dan pretvaraju se u poseban doživljaj u večernjim satima, kada se Motovun pretvara u kino pod zvijezdama!

 • Posebna ponuda

  Relax, Wine & Dine

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Wine Tour

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Taste and explore Buzet in the spring

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Uskrs

  Dođite u Hotel Vela Vrata i proslavite najveći kršćanski blagdan - USKRS !
  Prepustite se gurmanskim i wellness užicima i proslavite najveći kršćanski blagdan Uskrs u vedrom i dobrom raspoloženju.

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Bike & Nature

  Ako ste ljubitelj aktivnog odmora i boravka u prirodi, onda je biciklistički vikend u istri pravi izbor!

  Nakon cjelodnevnog bickliranja brojnim stazama Istre, opustite se u sauni, jacuzziju i unutarnjem grijanom bazenu Boutique Hotela Vela Vrata!

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Romantic Getaway

  Za savršen odmor u dvoje potrebno je malo – intimna atmosfera, malo privatnosti i ona posebna osoba. Začinite zajedničke trenutke SPA ugođajem i opuštajućom masažom.

  Priuštite si slatki bijeg u dvoje u Boutique Hotel Vela Vrata!

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Wellness Pampering

  Ima li ičeg ljepšeg od opuštanja u SPA zoni, masaža ili uživanja u toplom jacuzziju u hladnijim mjesecima?

  Dopustite nam da vas razmazimo opuštajućim masažama i ritualima u intimnoj i diskretnoj Spa & Relax zoni Boutique Hotela Vela Vrata!

  Saznajte više

Doživite više u Boutique Hotelu Vela Vrata!