Dolina Mirne

Od izvora, u starom istarskom selu Kotli, pa sve do ušća u zaljevu Antenal kod Novigrada rijeka Mirna jednostavno očarava svojom prirodnom ljepotom. Na svom vijugavom putu do Jadrana, oduvijek je donosila život mjestima u njenoj zelenoj dolini.

 • Selo Kotli
 • Slapovi
 • Zaštićeno područje
 • Motovunska šuma
 • Bijeli tartuf
 • Crni tartuf
 • Veli Jože
 • Aktivan odmor
 • Biciklizam
 • Kajaking

Tiha i mirna, padajući u slapovima, u stijenama je napravila udubine koje svojim oblikom podsjećaju na kotle – posude kakve su se u seoskim domaćinstvima koristile za kuhanje u ognjištima, po kojima je selo dobilo ime. Prelijevajući se iz jednog kotla u drugi, rijeka Mirna iz sela Kotli započinje svoj 52,8 km dug put. Uz Dragu, Rečinu, Butonigu i Bračanu rijeka Mirna ima na desetke povremenih pritoka na kojima se nalazi 17 slapova visine do 30 m.

Rijekom Mirnom se nekada plovilo sve do luke Baštija podno Grožnjana, a manjim se brodićima moglo stići čak i do kaštela Pietrapelosa, gotovo pod samu buzetsku utvrdu. Danas je presijeca nekoliko mostova, a zbog svoje bioraznolikosti i blagosti privlače riječne ribiče, izletnike i sportaše. Na njenim je nanosima izrasla Motovunska šuma, prirodna posebnost istarskog poluotoka. Bujna i magična, poznata je kao nalazište tartufa, istarskog blaga skrivenog u vlažnom tlu Motovunske šume. No Motovunska šuma ne golica maštu samo zbog tartufa, uz nju su usko vezane mistične priče i legende o vilama i divovima – Velom Joži za kojeg se vjeruje da dandanas živi u njoj.

Svojom mirnoćom mami mnoge kajakaše i kanuiste, a pejzaži koji niču uz nju oduševljavaju bicikliste i ljubitelje trekinga. Dolina rijeke Mirne idealna je za sve oblike aktivnosti na otvorenom, a sve čari koje posjeduje najbolje je doživjeti posjetite li je!

POSJETI

KOTLI
Svježi slapovi rijeke Mirne tiho provode svoje vrijeme uz stare vodene mlinove. Tiha i mirna, padajući u slapovima, u stijenama je napravila kotlaste udubine po kojima je mjesto i dobilo ime. Prepušteni zubu vremena, stari mlin i kamene kuće svjedoče o vremenima kada je u selu živjelo više ljudi.

UPOZNAJ

MOTOVUNSKA ŠUMA
Obrasla starim listopadnim drvećem na naplavinama uz rijeku Mirnu, Motovunska je šuma najpoznatije stanište crnog i bijelog tartufa. Osim tartufa, na području od oko tisuću hektara krije i mnoge druge tajne – tajne o vilama, vilenjacima i dobrim divovima.

NAUČI

LEGENDA O VELOM JOŽI
Prema legendi, u Istri je jednom davno živjelo mnoštvo divova koji su obrađivali zemlju i radili najteže poslove za male ljude. Div Veli Jože je pripadao Motovunu, a kada bi mu mali ljudi učinili nešto nažao jedino što je mogao napraviti je da im protrese motovunski zvonik. Kada je u Veneciji saznao za slobodu, htio se izboriti za svoju, ali neuspješno. Svi su se divovi vratili svojim gospodarima, osim Velog Jože koji u Motovunskoj šumi još uvijek čeka pravi trenutak za to.

 • Posebna ponuda

  Relax, Wine & Dine

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Wine Tour

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Taste and explore Buzet in the spring

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Uskrs

  Dođite u Hotel Vela Vrata i proslavite najveći kršćanski blagdan - USKRS !
  Prepustite se gurmanskim i wellness užicima i proslavite najveći kršćanski blagdan Uskrs u vedrom i dobrom raspoloženju.

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Bike & Nature

  Ako ste ljubitelj aktivnog odmora i boravka u prirodi, onda je biciklistički vikend u istri pravi izbor!

  Nakon cjelodnevnog bickliranja brojnim stazama Istre, opustite se u sauni, jacuzziju i unutarnjem grijanom bazenu Boutique Hotela Vela Vrata!

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Romantic Getaway

  Za savršen odmor u dvoje potrebno je malo – intimna atmosfera, malo privatnosti i ona posebna osoba. Začinite zajedničke trenutke SPA ugođajem i opuštajućom masažom.

  Priuštite si slatki bijeg u dvoje u Boutique Hotel Vela Vrata!

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Wellness Pampering

  Ima li ičeg ljepšeg od opuštanja u SPA zoni, masaža ili uživanja u toplom jacuzziju u hladnijim mjesecima?

  Dopustite nam da vas razmazimo opuštajućim masažama i ritualima u intimnoj i diskretnoj Spa & Relax zoni Boutique Hotela Vela Vrata!

  Saznajte više

Doživite više u Boutique Hotelu Vela Vrata!