Hum & Roč & Kotli

Jednom davno, kada su vilenjaci, divovi i zmajevi hodali zemljom, divovi su sakupljali kamenje i gradili gradiće na zelenim brežuljcima. U njih su s vremenom naselili ljudi, a divovi pobjegli u guste šume gdje se, prema legendi i dandanas skrivaju.

 • Aleja glagoljaša
 • Humska vrata
 • Roč
 • Središte glagoljice
 • Biska
 • Kotli
 • Slapovi Mirne
 • Staza slapova
 • Legende o divovima
 • Gradići na brežuljcima

Kada su izgradili sve gradiće u dolini rijeke Mirne, od preostalog su kamenja divovi izgradili Hum. Iako je najmanji grad na svijetu, Hum je centar kulture, povijesti i gastronomije. ”Vrata se ne zatvaraju danju, noći nema u ovom gradu.” poruka je dobrodošlice ispisana na velikim, bakrenim humskim vratima. Uhvatite rukohvate u obliku volovskih rogova i uđite. Uđite u zidinama ograđen prostor – kamenom popločene ulice, male natkrivene terase koje vode do kućnih vrata – tipična istarska urbana arhitektura na svakom koraku. Osim što je najmanji grad na svijetu, Hum je i nadaleko poznat kao grad biske i središte glagoljaštva. Biska, ljekovita rakija s imelom i nakon dvije tisuće godina se sprema prema recepturi humskog župnika, Josipa Vidala. Njoj u čast, zadnje nedjelje u listopadu organizira se i Smotra rakija gdje se proizvođači natječu za titulu najbolje.

Na brdašcu iznad Buzeta divovi su izgradili utvrđeni kameni kaštel, Roč. Staro istarsko mjesto ponosi se kamenim gradskim vratima, zidinama i njihovim kulama, rimskim vilama, glagoljaškim natpisi uklesani u kamene ploče, crkvama i freskama, te onim po čemu je posebno – glagoljicom. Podno njegovog brežuljka počinje Aleja glagoljaša – spomen-kompleks glagoljici, koju je najbolje propješačiti. Šetnja Alejom počinje od Stupa Čakavskog sabora, a zatim se redaju kamena obilježja posvećena glagoljici sve do Huma gdje i završavaju – na humskim vratima.

Kada stignete do Huma, onda je nezaobilazan posjet i mjestu Kotli. Svježi slapovi rijeke Mirne tiho provode svoje vrijeme uz stare vodene mlinove. Tiha i mirna, padajući u slapovima, u stijenama je napravila kotlaste udubine po kojima je mjesto i dobilo ime. Prepušteni zubu vremena, stari mlin i kamene kuće svjedoče o vremenima kada je u selu živjelo više ljudi.

Legende i priče o magičnoj Istri prisutne su i danas – u sanjivim gradićima, Humu, Roču i Kotlima – koji jutra dočekuju na zelenim brežuljcima pokriveni nježnim velom magle.

UPOZNAJ

ALEJA GLAGOLJAŠA
Važan i osobit spomenik glagoljici započinje podno Roča – Stupom Čakavskog sabora i nastavlja se kroz 10 obilježja između Roča sve do Huma. Prošećite Alejom glagoljaša koja se proteže na 7 km i upoznajte pismo glagoljicu i obilježja postavljena njoj u čast!

OKUSI

BISKA
Domaća rakija žuto-smećkaste boje dobiva se namakanjem bijele imele u domaćoj komovici. Grad biske, Hum poznat je po originalnoj recepturi staroj čak dvije tisuće godina. U svako godišnje doba, u Istri ručak ili večera ne započinju bez čašice biske pića dobrodošlice, aperitiv ili digestiv.

DOŽIVI

STAZA SLAPOVA
Atraktivna staza koja većim dijelom prolazi kroz razigrana korita rijeke Mirne i njenih pritoka, mjesto Kotle prava je poslastica za ljubitelje netaknute prirode. Staza počinje ispod Buzeta i nakon 14 km, 7 slapova, jezerca, brzaka i 5 sati hoda završava na početnoj točci – Buzetu.

 • Posebna ponuda

  Relax, Wine & Dine

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Wine Tour

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Taste and explore Buzet in the spring

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Uskrs

  Dođite u Hotel Vela Vrata i proslavite najveći kršćanski blagdan - USKRS !
  Prepustite se gurmanskim i wellness užicima i proslavite najveći kršćanski blagdan Uskrs u vedrom i dobrom raspoloženju.

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Bike & Nature

  Ako ste ljubitelj aktivnog odmora i boravka u prirodi, onda je biciklistički vikend u istri pravi izbor!

  Nakon cjelodnevnog bickliranja brojnim stazama Istre, opustite se u sauni, jacuzziju i unutarnjem grijanom bazenu Boutique Hotela Vela Vrata!

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Romantic Getaway

  Za savršen odmor u dvoje potrebno je malo – intimna atmosfera, malo privatnosti i ona posebna osoba. Začinite zajedničke trenutke SPA ugođajem i opuštajućom masažom.

  Priuštite si slatki bijeg u dvoje u Boutique Hotel Vela Vrata!

  Saznajte više
 • Posebna ponuda

  Wellness Pampering

  Ima li ičeg ljepšeg od opuštanja u SPA zoni, masaža ili uživanja u toplom jacuzziju u hladnijim mjesecima?

  Dopustite nam da vas razmazimo opuštajućim masažama i ritualima u intimnoj i diskretnoj Spa & Relax zoni Boutique Hotela Vela Vrata!

  Saznajte više

Doživite više u Boutique Hotelu Vela Vrata!